Blog

Blog: De slipketting, liever niet

Zoals veel van jullie weten is de ‘prikband’ verboden sinds 1 juli 2018.

Thank god, het werd tijd!

Wat mij dan wel verbaast is hoe vaak ik wel niet de slipketting (ook wel wurgketting genoemd) voorbij zie komen. Hoeveel daar nog van in dierenwinkels te koop zijn. Waarom is daar ook niet gelijk een verbod op gekomen op 1 juli? De slipketting is naar mijn mening(!) net zo ‘not done’ als de prikband.

Waarom? Ik leg het uit.

Vaak weten eigenaren niet hoe ze met de slipketting om moeten gaan en bezorgen de honden redelijk wat ongemak omdat er zo té snel en té kort aan getrokken word.

De slipketting is ook echt niet gezond voor de hond, omdat de ketting niet alleen de nekspieren en luchtpijp beschadigen maar ook de halswervels en de ruggengraat verwond.

Een slipketting mag de hond nooit wurgen of ongemak bezorgen.

Problemen worden alleen maar groter en erger door het hard aantrekken van de ketting. Het is het geluid van de slipketting waardoor de hond leert niet te trekken. Niet door de belemmering.

Er zijn genoeg andere vriendelijke en betere halsbandjes, tuigjes en halsters (bijvoorbeeld de Gentle Leader). Tip voor de ‘halster hondjes’: mocht de neus wat gaan irriteren, gebruik een beetje talkpoeder.

Tuigjes en harnassen zijn prima. Alleen kan het wel bij veel honden de oorzaak zijn van het trekken aan de lijn. Vaak word de hond namelijk dan door het tuigje/harnas een soort van gedwongen om voor je te lopen in plaats van naast je. Het tuigje/harnas kan er zelfs voor zorgen dat honden nog meer gaan trekken. Ze gooien hun volle gewicht in de strijd tijdens het lopen en zodra het ding afgaat schieten ze weg. Tip voor de ‘tuigjes en harnas hondjes’: koop een anti-trekharnas in plaats van een gewoon harnas of tuigje. 

Mocht je nou nog steeds vastbesloten de wurgketting/slipketting te willen gebruiken? Doe hem zelf om. Nee, grapje. Laat je alsjeblieft goed aanleren hoe je hem moet gebruiken en omdoen. Vraag het aan een specialist of dierenarts en niet aan een gewone winkelmedewerker(die zeggen vaak maar gewoon wat omdat ze het product willen verkopen of er geen ervaring mee hebben).

Hier heb ik wel wat tips en trics voor als je per se met een slipketting wilt blijven trainen. Zo ben ik dan ook wel weer. 😉

Oké, komen ze:

  1. Bij een slipketting is het wel slim om de hond altijd aan dezelfde kant te laten lopen. Kies een kant. Links of rechts, maakt mij niet uit (tenzij je er shows mee loopt, links). Maar gebruik de kant consequent.
  2. Neem een lus van de halsketting en schuif de rest van de ketting er rustig door.
  3. Vorm een met de ketting.
  4. Ga gehurkt of staan voor de hond met de ketting in je handen en laat je hond de ketting zien. Geef je hond een lekkertje waardoor je de hond beloont terwijl je de lus over de hoofd van de hond schuift.

Ben ik fan van de slipketting? Lijkt mij een duidelijke ‘nee’.

Mocht je een slipketting willen aanschaffen, denk er goed over na. Ik zie ze liever niet bij je hond tijdens de trainingen die je met mij doet, dus ik zal je zeer waarschijnlijk een andere riem aanraden en vragen die te kopen. Zeker voor de pups en jonge honden!

En again…als je per se een slipketting/wurgketting wilt gaan gebruiken, overleg het met je dierenarts, geschoolde(!) hondendeskundige of specialist.

Dit is mijn mening over de slipketting/wurgketting, ik hoop jullie er wat meer informatie over te hebben gegeven. Klachten, verwondingen en beschadigingen door de slipketting die ik heb benoemd zijn (helaas) feiten.

Zilver metaal slipketting voor hond geïsoleerd op een witte achtergrond Stockfoto - 68702235Adori Slipketting Halsband Vario Donkerbruin 1

Dit zijn voorbeelden van slipkettingen. Bron foto’s: Pet’s place, 123RF